środa, 25 lutego 2015

Lawenda



Lawenda jest jedną z najważniejszych roślin dla przemysłu perfumeryjnego i kosmetycznego.

Lawendę cenią też farmaceuci ze względu na jej składniki, jest w nich wyjątkowo duża ilość garbników, a ponadto triterpeny, kumaryny, fitosterole, antocyjany, kwasy organiczne, sole mineralne.
Jednak najcenniejszy w lawendzie jest olejek eteryczny o wyjątkowo złożonej budowie. W jego skład wchodzą substancje dość rzadkie w świecie roślinnym, ale o szerokim spektrum działania – linalol, geraniol, furfurol, pinen, cyneol, borneol, a ponadto garbniki, cukry i związki mineralne.

Francuski naukowiec, chemik Rene M. Gatefosse był pierwszym
odkrywcą właściwości Lawendy jako środka pomagającego w
regeneracji tkanek i przyspieszającego gojenie ran. Dzisiaj
Lawenda jest jedną ze znaczących substancji w grupie
podstawowych olejków eterycznych i figuruje na brytyjskiej liście
farmaceutycznej jako ważny i znaczący lek.




Uspokaja

Związki aromatyczne, zawarte w olejku lawendowym, wpływają tonująco na układ nerwowy. Zapach tego olejku uspokaja, łagodzi skutki stresu emocjonalnego i napięcia nerwowego, ułatwia zasypianie i łagodzi napięciowe bóle głowy czy migrenę.

Wspomaga trawienie

Substancje zawarte w kwiatach i liściach lawendy są pomocne przy problemach z układem trawiennym – pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i żółci, poprawiają apetyt, przyśpieszają trawienie, łagodzą kolki i wzdęcia, przyśpieszają ruchy perystaltyczne jelit.

Działa przeciwbólowo

Lawenda rozluźnia mięśnie, łagodzi bóle miesiączkowe i bóle brzucha, spowodowane nagromadzeniem się gazów. Masaże z użyciem olejku lawendowego doskonale łagodzą bóle mięśni i reumatyczne bóle stawów.

Zwalcza infekcje

Właściwości antyseptyczne i bakteriobójcze olejku lawendowego czynią go bardzo pomocnym w zwalczaniu różnych infekcji. Doskonale sprawdza się w zapaleniu gardła, zatok, oskrzeli czy migdałków.


Leczy skórę


Ze względu na silne właściwości antyseptyczne, i przeciwgrzybicze, olejek lawendowy stosowany jest w leczeniu trądziku. Ułatwia też gojenie się ran i przyśpiesza regenerację naskórka. Jest bardzo pomocny przy różnego rodzaju dermatozach.




Wskazania:
  • poparzenia (odbudowywanie i odnowienie komórek),
  • poparzenia słoneczne
  • łupież,
  • wypadanie włosów,
  • alergie,
  • opryszczka,
  • bóle głowy,
  • niestrawność,
  • bezsenność,
  • nadciśnienie,
  • łagodzenie skutków menopauzy,
  • mdłości,
  • zapalenie żył,
  • guzy,w tym guzy piersi,
  • napięcie przedmiesiączkowe,
  • zmniejszanie blizn, a często całkowite ich usunięcie,
  • choroby skóry jak np. trądzik, zapalenie skóry, egzema, łuszczyca, wysypki, rozstępy skóry, cellulitis,
  • olejek z Lawendy jest doskonały do oczyszczania ran, stłuczeń, siniaków i wszelkich podrażnień skóry,

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz